Talbot Road Offices · Blackpool

This stunning new office development is the first phase of the ambitious Talbot Gateway Central Business District project which is set to transform the seaside town.
CLIENT
Muse Developments
SIZE
11,706 sqm
DATE COMPLETED
March 2014
VALUE
£16.1m
ARCHITECT
Aedas
SUSTAINABILITY
BREEAM Excellent/EPC A

Overview

The 126,000 sqft, five storey building has created contemporary office space and is designed to meet high energy efficiency and sustainability standards and a BREEAM ‘Excellent’ rating.

Blackpool Council occupies an area of the office space, enabling them to deliver many of their services to a population of 142,000 residents in a much more efficient way.

Further office space is available for let to third party use along with three ground floor retail units totalling a further 15,000 sqft and a further 5,000 sqft of office accommodation at ground floor level.

Once complete, the £220m Talbot Gateway scheme, which is set to transform the seaside town, will bring new retail, commercial and community space, along with parking and transport facilities.

Key Challenges

A key challenge of this project was managing the site in close adjacency to the sites of the three other Gateway contractors, Shepherd Construction, Balfour Beatty and Tolent. Each contractor was working on a part of the  larger Gateway development all within 200 yards of each other.

There were a number of overlaps in terms of access, boundaries and scope of works meaning regular communication was imperative. We worked with the other contractors to schedule deliveries and coordinate access to the site.

Another key challenge was working in the middle of a busy town centre with tight site boundaries and a key arterial road through Blackpool, leaving us very little room for material storage.

We overcame this by renting land close to the site to store our materials and by carefully coordinating our deliveries.

Finally the weather could be challenge on this site, working so close to the sea sometimes meant strong winds and extreme weather conditions.

Added Value

Through an assessment of the BREEAM process we were able to achieve further credits than originally planned and achieved a BREEAM Excellent rating.

Our expert design team reviewed the proposals and were also able to offer an alternative inverted roof which provided a more robust roofing solution. Throughout the project we had close involvement with the local community and workforce, working Build Up and Blackpool and the Fylde College, employing and offering work experience to local people.

In 2012, we celebrated employment of the 100th person on the Blackpool Gateway scheme and we continued to provide apprenticeship opportunities through the Apprenticeship Training Association (ATA), The Skills Company.

Our KPI for waste management was exceeded with no waste sent to landfill.

Sustainability

The project’s aims for economic sustainability are balanced by its environmental credentials, ensuring that it becomes a scheme that reflects the principles of sustainability in every sense. The 126,000 sqft,  BCO compliant office building, has achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating and an EPC ‘A’ rating thanks to a number of environmental and energy saving features, including photo-voltaic panels, rainwater harvesting, LED lighting, brise soleil and extensive bicycle stores.

The BREEAM ‘Excellent’ specification includes 150 sqm of photo-voltaic panels on the roof and air source heat pumps to reduced reliance on the grid. There is a low energy LED lighting installation with PIR lighting controls. The building features a VRF heating and cooling system with heat recovery to maximise both comfort and energy efficiency. There is also a water conservation strategy throughout the building, including rainwater harvesting, waterless urinals and low-flush WCs. Occupants are encouraged to use public transport with the nearby transport interchange and on site cycle store with the capacity for up to 96 bicycles.

Energy performance has also been designed into the fabric of the building with clever design touches that reference the town. For example, the brise soleil on the south east and south west elevations have been designed as undulating vertical fins, which reference ripples in the sand created by wave patterns, while improving the energy performance of the building by reducing the air conditioning load.

Client Feedback

“These are amongst the most impressive offices we have delivered and we’re pleased that work is now complete. We look forward to Blackpool Council moving in over the next couple of months and delivering services to the town from their new, efficient offices.”
Andrew Barton
Project Manager, Muse Developments

Client Feedback

“This has been fantastic news for the whole team here at Build-up, to place 100 learners into employment on the Talbot Gateway, especially during such times of economic uncertainty. Even better these are local jobs, for local people providing a real boost for the town.”
Roberta Austin
Roberta Austin, Centre Manager at Build-Up

Client Feedback

“An extremely professional job has been done on this project and we can now look forward to the final phase of work; fitting out and moving our staff into the building. It's a very exciting project which has and will continue to bring hundreds of jobs into Blackpool and reshape the face of our town centre.”
Cllr Fred Jackson
Blackpool Council's Cabinet Member, Urban Regeneration

Related Case Studies

Get in Touch

For all enquiries, please get in touch with the team here at Eric Wright.