Manchester Life New Little Mill, Manchester

Conversion of a Grade II Listed Mill into Stylish New Homes
CLIENT
Manchester Life Development Company
SIZE
68 properties
COMPLETION DATE
December 2020
ARCHITECT
PRP

Overview

Eric Wright has been chosen to deliver the conversion of the grade two-listed New Little Mill in Ancoats into 68 apartments.

New Little Mill has been vacant for a number of years and the development features a façade retention and a new steel frame built within, alongside a two-storey extension, all of which will host a mix of two and three-bed duplex apartments with roof terraces and winter gardens.

The dwellings are arranged around a central courtyard covered by a glazed roof to allow natural light to fill the space and provide residents with a covered approach from the main entrance to their dwellings.

All alterations are in response to the schemes historical context and location within the Ancoats Conservation area.

Key Challenges

Key challenges on this scheme include:

  • Working on a Grade II listed building
  • Complexity of façade retention
  • Site constraints including limited on-site storage and locating the site cabins off site
  • The site is bounded by an existing listed mill and EWC have reached an agreement with the landowner to erect façade retention within their site demise
  • Two of the other elevations are on main roads, with a road closure in force on one and half on the other
  • There are a number of other contractors working in the close vicinity therefore communication has been paramount, ensuring staggered material deliveries etc so not to cause congestion in the area

Added Value

EWC take a very collaborative approach to our projects and offered various value engineering solutions to ensure a highly successful scheme.  The original design offered a piled slab with retained façade, however EWC were able to redesign the substructure, pumping in the concrete using a ground bearing slab which eliminating the need for piling and temporary works and saving time and cost.

Our team also modified the façade retention to allow access scaffolding, again saving cost and reducing the programme.

While working on site EWC are committed to the use of local labour, local supply chain and apprentices.

““We are writing the next chapter by helping to turn once thriving, industrial areas into beautiful, buzzing residential neighbourhoods.””

Related Case Studies

Get in Touch

For all enquiries, please get in touch with the team here at Eric Wright.