The Gables, Copeland

State-of-the-art new care home
CLIENT
Cumbria County Council
SIZE
3,003 sqm
COMPLETION DATE
November 2018
VALUE
£5.7m
ARCHITECT
Gilling Dodd
SUSTAINABILITY
Clients Specification

Overview

The Gables is one of two new build care homes which have been provided by Cumbria County Council. Each scheme accommodates 60 residents in a modern facility and will provide a centre of excellence for caring for people with Dementia and for those that are frail and highly dependent.

In addition to the residential facilities, the scheme also includes communal spaces such as a centralised dining room, activity room, catering facilities, hairdressing room and laundry.

There are also a number of informal seating areas and quiet zones incorporated in the development for residents to relax and socialise. These include outdoor spaces incorporating an allotment, seating areas and a wildflower meadow.

The living accommodation is made up of a total of five houses, each with 12 residents in en-suite bedrooms.

00_value_cost   £500 community spend contributed     00_community   27 community support hours spent     00_education   2 career workshops delivered     A screwdriver and a wrench. Vector icons for video, mobile apps, Web sites and print projects.   24 apprentice weeks employed

Key Facts

The Gables has been developed with a focus on positive outcomes for people living with dementia, their families and carers. It provides an integral part of the support offered across the health and social care network in Cumbria, which combined with other support enable people to ‘live well with dementia’.

The scheme creates a homely environment which is dementia friendly, allowing residents the freedom and confidence to use their abilities to the fullest extent.

The building form is heavily influenced by the operational requirements and the design standards for dementia care. Natural ventilation and day lighting within the building will be incorporated with good views out on to the adjacent garden areas. The design provides the users with a high quality living / working environment which will also help support the recruitment and retention of dedicated staff.

The following design principles are to apply to the scheme:

  • Homely environment
  • Dementia friendly to meet current guidance
  • Free unsupervised access to safe outdoor space freedom of movement within the units for residents, taking into account their specific needs

Client Feedback

“It will be a vast improvement. It's welcomed by residents there because they have lived opposite a seagull filled waste land for about a year now.
It's a welcome facility. It's modern and it's what we're looking for...I can't say enough to credit it really.
Christine Wharrier
County Councillor for Hillcrest and Hensingham

“This is a facility that is badly needed in the area. It's a pleasure to let this through.”
Alan Clark
Chairman, Development Control and Regulation Committee

Get in Touch

For all enquiries, please get in touch with the team here at Eric Wright.